Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Οι υπηρεσίες μας

anchor

Φυσικοθεραπευτικά μέσα

Ως φυσικοθεραπευτικά μέσα συνήθως εννοούμε τα μηχανήματα – εργαλεία που χρησιμοποιεί η φυσικοθεραπεία με σκοπό την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως το οίδημα, η φλεγμονή, ο πόνος, η μείωση της κινητικότητας, η μυϊκή αδυναμία κ.α.

Στο Physiokaterini προσπαθώντας να σταθούμε αντάξιοι της κλινικής σημαντικότητας των φυσικοθεραπευτικών μέσων αλλά και της τεχνολογικής εξέλιξης, έχουμε εντάξει στην καθημερινή μας πρακτική μερικά από τα πιο σύγχρονα και αξιόπιστα θεραπευτικά εργαλεία – εξοπλισμός.

anchorlink
Ειδική Χειροθεραπεία (Manual Therapy)

Όταν αναφερόμαστε στο manual therapy (ειδική χειροθεραπεία) εννοούμε  ήπιες κινητοποιήσεις (παθητικές ή/και ενεργητικές), έλξεις, τεχνικές μάλαξης (λειτουργική, εν τω βάθει κτλ), χειρισμοί (manipulation, απότομοι χειρισμοί στις αρθρώσεις με/ή χωρίς ήχους κρακ), τεχνικές κινητοποίησης του νευρικού ιστού κτλ.

Στόχοι του Manual Therapy είναι – μέσω του κλινικού συλλογισμού (clinical reasoning) – η κλινική αξιολόγηση, η αντιμετώπιση του πόνου και η βελτίωση της λειτουργίας. Αυτό μπορεί να γίνει σε όλα τα στάδια ενός προβλήματος (οξύ – υποξύ – χρόνιο στάδιο).

Στο Physiokaterini το manual therapy ασκείται από πιστοποιημένους φυσικοθεραπευτές, εξειδικευμένους σε μυοσκελετικά προβλήματα (Specialist Musculoskeletal Physiotherapists).

anchor

Θεραπευτική άσκηση

Στην εποχή μας οι απαιτήσεις της καθημερινότητας ωθούν συνεχώς σε ένα καθιστικό τρόπο ζωής ή σε είδη άσκησης που γίνονται χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, χρόνο, τεχνική κτλ. Αυτοί οι παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση πολλών από τα γνωστά μυοσκελετικά προβλήματα (οσφυαλγία, αυχενικό, τενοντίτιδες, οστεοαρθρίτιδα, τραυματισμοί συνδέσμων, τενόντων κτλ) που πιθανόν να οδηγηθούν ακόμη και στον χρόνιο – επίμονο πόνο.

Η θεραπευτική άσκηση αποτελεί ίσως το σημαντικότερο κομμάτι της πρόληψης, αποκατάστασης και διατήρησης της καλής υγείας μετά από ένα πρόβλημα. Ταυτόχρονα είναι και ένα από τα πιο δυνατά «όπλα» που έχει στα χέρια του ένας φυσικοθεραπευτής.

Η θεραπευτική άσκηση είναι ένα σύνολο από ασκήσεις που στόχο έχουν την βελτίωση της μυοσκελετικής  λειτουργικότητας, της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας και τη μείωση των δυσλειτουργιών,  χωρίς συμπτώματα ιδιαίτερου πόνου κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων. Είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται σταδιακά ανάλογα με τις θεραπευτικές ανάγκες.

Το Physiokaterini διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο φυσικοθεραπευτικό γυμναστήριο και  χρησιμοποιεί μια ποικιλία μέσων και συστημάτων για την εφαρμογή του θεραπευτικού σχήματος, όπως:

► Θεραπευτική Άσκηση με την ενεργή συμμετοχή και υποβοήθηση του φυσικοθεραπευτή,

► Αλτήρες, Λάστιχα, Ιμάντες TRX,

► Ασκήσεις Pillates,

► Αέροβια άσκηση (ποδήλατο, διάδρομος, ελλειπτικό, κωπηλατική),

► Ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας (Σανίδες ισορροπίας, τραμπολίνο, bosu κτλ),

► Mirror Therapy κ.α.

Στο Physiokaterini μπορεί κάποιος είτε ατομικά είτε ομαδικά να συμμετέχει σε προγράμματα θεραπευτικής άσκησης – Pilates σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές δυνατότητες και ανάγκες.

anchor

Ομαδική Άσκηση

Η γυμναστική Pilates είναι μια εξελιγμένη μορφή Σουηδικής γυμναστικής, με πλούσιο ασκησιολόγιο, που σε συνδυασμό με άλλες ήπιας μορφής ενεργητικές παρεμβάσεις και τη σωστή αξιολόγηση, δημιουργούν ένα πρόγραμμα έξυπνα διαμορφωμένο ώστε να γυμνάζει το σώμα χωρίς τον κίνδυνο κακώσεων.

Έχει πολλά επίπεδα, από αρχαρίων έως πολύ προχωρημένων, και απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και δυνατοτήτων.

Στο Physiokaterini λειτουργούν ολιγομελή τμήματα των 2 έως 6 ατόμων, με προγράμματα αποκατάστασης και θεραπευτικής άσκησης πάντα ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και τις σωματικές ικανότητες των συμμετεχόντων.

anchor

Θεραπευτική Μάλαξη​

Η Θεραπευτική Μάλαξη  αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του φυσικοθεραπευτή. Πρόκειται για ειδικούς χειρισμούς και πιέσεις πάνω σε μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου (trigger points) αλλά και όλων των ιστών που συνεργάζονται κατά την κίνηση. Εφαρμόζεται ως μέρος της αποκατάστασης και χρησιμοποιείται εφόσον κριθεί ωφέλιμη και απαραίτητη για την θεραπευτική προσέγγιση.

Πολλές φορές ο πόνος και τα συμπτώματα του ασθενούς μπορεί να προέρχονται από trigger points και «σφικτές» περιοχές στο σώμα. Η νευρομυϊκή διευκόλυνσή τους είναι σημαντική για μια ολοκληρωμένη θεραπεία. Απλοί τραυματισμοί και καθημερινοί πόνοι μπορεί να γίνουν χρόνιοι, εάν δεν αντιμετωπιστούν σωστά στα αρχικά τους στάδια. Μέρος αυτής της αντιμετώπισης μπορεί να συμβεί με την απελευθέρωση της περιτονίας μέσω της μάλαξης. Με την θεραπευτική μάλαξη μπορεί να απαλυνθούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν πόνοι που παρουσιάζονται για χρόνια, περιορισμοί σε κινήσεις κ.α.

Η θεραπευτική μάλαξη μπορεί να χωριστεί και σε υποκατηγορίες όπως:

Η λειτουργική μάλαξη συνδυάζει την παθητική εφαρμογή των χειρισμών της μάλαξης με την παθητική κινητοποίηση των αρθρώσεων.

Βοηθάει άμεσα στη λειτουργική ικανότητα του ασθενούς. Είναι ιδανική τεχνική για αποκατάσταση μυοσκελετικών προβλημάτων, καθώς κινητοποιεί όλους τους ιστούς που εμπλέκονται στην κίνηση. Ο θεραπευτής που εφαρμόζει τη λειτουργική μάλαξη δεν ενεργεί πάνω σε στατικές θέσεις αλλά αναπαράγει κινήσεις που οι αρθρώσεις και οι μύες πραγματοποιούν στην καθημερινότητα.

Η αθλητική μάλαξη είναι ένα είδος θεραπευτικού μασάζ που απευθύνεται σε αθλητές ή άτομα με αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Στόχο έχει να επαναφέρει το μυϊκό σύστημα στη βέλτιστη κατάσταση, να απαλύνει τον πόνο της καταπόνησης, να επιταχύνει την αποθεραπεία και να μειώσει  την ένταση του μυϊκού σπασμού .

Πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στο επίπεδο του αθλητή και στο είδος του αθλήματος. Η αθλητική μάλαξη μπορεί να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της αθλητικής απόδοσης και αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» σε κάθε αθλητική δραστηριότητα.

Η λεμφική μάλαξη είναι μία εξειδικευμένη τεχνική χειρομάλαξης η οποία εφαρμόζεται με πολύ ήπιους, συγκεκριμένους και ως επί το πλείστων κυκλικούς χειρισμούς. Δεν είναι επώδυνη και φυσικά δεν προκαλεί μώλωπες ή ευρυαγγείες με την προϋπόθεση βέβαια ότι εκτελείται από εξειδικευμένους θεραπευτές. Είναι ιδιαίτερα ευχάριστη και σαν στόχο έχει να διεγείρει και να κινητοποιήσει με φυσικό τρόπο το λεμφικό σύστημα.

Στο Physiokaterini εφαρμόζονται όλα τα είδη θεραπευτική μάλαξης, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, από ανθρώπους εξειδικευμένους και με πολυετή εμπειρία.

anchor

Διαχείριση χρόνιου – επίμονου πόνου

Σύμφωνα με τον ορισμό της Παγκόσμιας Εταιρίας Μελέτης Πόνου (IASP) «Ο πόνος είναι η δυσάρεστη συναισθηματική και αισθητηριακή εμπειρία που συνδέεται με πραγματική ή πιθανή ιστική βλάβη».

Πρόκειται για «ασθένεια» που επιδρά στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, επηρεάζει τη λειτουργικότητα, τη ψυχοσύνθεση και την κοινωνική δραστηριότητα, ενώ μειώνει την παραγωγικότητα.

Στο Physiokaterini, έχοντας λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση (Explain Pain), γνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που κατέχει η φυσικοθεραπεία στην αποκατάσταση ατόμων με χρόνιο – επίμονο πόνο.  Είμαστε σε θέση με την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου, να συμμετέχουμε ενεργά στην:

► Μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

► Απευαισθητοποίηση των επώδυνων περιοχών.

► Επανεκπαίδευση του εγκεφάλου.

► Πρόληψη υποτροπών και επώδυνων καταστάσεων που μπορούν να αναπτυχθούν λόγω του χρόνιου – επίπονου πόνου.

► Βελτίωση της ποιότητας ζωής.

anchor

Συμβουλευτική Παρέμβαση

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που μας εμπιστεύονται, να νιώθουν ότι μπορούν να μας προσεγγίζουν εύκολα και χωρίς ιδιαίτερα χρονικά αλλά και γεωγραφικά εμπόδια.

Για το λόγο αυτό οι συνεργάτες του Physiokaterini είναι στη διάθεση των ασθενών μας είτε τηλεφωνικά είτε μέσω βιντεοκλήσης όποτε αυτό απαιτείται και μπορεί να παρέχει ουσιαστική βοήθεια.

anchor

Φυσικοθεραπεία κατ’ οίκον

Ο σκοπός της φυσικοθεραπείας κατ’ οίκον είναι η παροχή των πιο ενδεδειγμένων θεραπευτικών υπηρεσιών στον ασθενή που αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν του επιτρέπουν να μετακινηθεί εκτός της οικίας του.

Μυοσκελετικά, νευρολογικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά προβλήματα, κινητικές δυσλειτουργίες ή αθλητικές κακώσεις είναι οι συχνότερες καταστάσεις που μπορεί να χρήζουν αυτής της προσέγγισης.

Οι συνεργάτες του Physiokaterini αξιολογούν και κατόπιν εκπονούν εξατομικευμένο πρόγραμμα, για κάθε ασθενή στο δικό του χώρο. Ταυτόχρονα με τη συνδρομή σύγχρονου φορητού τεχνολογικού εξοπλισμού όπου απαιτείται, επιδιώκεται η πιο αποτελεσματική παρέμβαση, προκειμένου ο ασθενής να υποστηριχθεί πλήρως και να βελτιώσει την καθημερινότητά του.